De natuurlijke medicijnkast

De natuurlijke medicijnkast

Gezonde voeding wordt gelukkig weer steeds belangrijker. Wanneer je daardoor bewuster wordt van wat je in je lijf stopt, denk je vervolgens aan gezonde, natuurlijke huidverzorging maar wil je echt puur natuur, dan ga je ook over op de natuurlijke middelen voor als het iets minder gaat met je gezondheid. Voor zo ontzettend veel kwaaltjes zijn ook natuurlijke oplossingen. En het mooie er van; de kruiden groeien en bloeien allemaal om ons heen.

Mijn persoonlijke favoriet, omdat ik nogal regelmatig wat stoot, verrek of verzwik: Smeerwortelzalf. De zalf wordt gemaakt van de wortel van het kruid, de stoffen hierin werken weefselversterkend. Maar ook in het blad zitten sterk werkende stoffen, wanneer je direct na je verzwikking/verrekking/stoot/kneuzing een blad van de Smeerwortel goed kneust (je blijft kneuzen…) en op de zere plek wrijft, kan het de pijn en de zwelling verminderen doordat het onder andere de doorbloeding bevordert. Wil je er iets meer werk insteken, dan kun je voor nog sterkere werking de wortel van de plant in plakjes op de (dichte!) wond leggen. Doe er losjes een verbandje omheen, zodat de smeerwortel op de juiste plek blijft.

20150916_170258-1-kopie-300x292 De natuurlijke medicijnkastBij schaafwonden is Goudsbloem een topper om je huid weer te herstellen. Deze vrolijke fel oranje shiner laat zich pas helemaal zien als de zon schijnt, en draait met de zon mee, mooi toch! Hij vrolijkt niet alleen je tuin op, maar de Calendula officinalis (Latijnse naam) heeft dus ook geneeskrachtige werking. Je kunt een schaafwond schoonmaken met Calendula tinctuur of zelfs met de verse bloemblaadjes. Zo werkt het als een natuurlijk alternatief voor jodium. Wanneer de wond schoon is, dan kun je een kompres met Goudsbloem erop doen. Dit kun je maken door de tinctuur te verdunnen met water, of een aftreksel te maken van de bloemblaadjes. Wanneer het Goudsbloem kompres op de wond ligt, bevordert het de aanmaak van nieuw weefsel, waardoor je schaafwond goed geneest.

Heb je een open wondje, dan kun je er een vers, gekneusd blad van Smalle Weegbree op doen. Het blad kneus je, zodat het vocht in het blad zijn werk kan doen in en om de wond. Het kruid werkt bloedstelpend, desinfecterend en tegelijkertijd herstelt het je weefsel. Mocht je dit kruid nu niet in je tuin hebben, dan kun je het makkelijk van een andere plek overplanten want het is een sterk kruid, dat niet al te moeilijk doet over waar hij staat. Ook bij insectenbeten helpt Smalle Weegbree. Dus mocht je nu zo’n vervelende wespen- of bijensteek hebben, doe er dan snel een gekneusd blad van de Smalle Weegbree op. Het neemt de jeuk en de pijn weg en heelt het wondje. Bij muggenbeten werkt brandnetelzalf tegen de jeuk.

In mijn vorige blog had ik al verteld dat het blad van de Braam kan 20150916_170258-1-kopie-300x292 De natuurlijke medicijnkasthelpen tegen diarree. Mocht de werking daarvan je dat goed bevallen zijn, zorg dan dat je de tinctuur van de Braam; Rubus (Latijnse naam) in huis haalt. Deze heeft dezelfde werking, maar dan sterker. En nog een voordeel; je hoeft je huis niet uit voor deze variant. Toch praktisch, wanneer je diarree hebt…

Voor de ‘dare-devils’ die nog aan de groene klei durven na de heisa erover; ook bij diarree is dit een goed middel. Wanneer je vaker last hebt van diarree en je darmflora niet optimaal is, is deze kuur misschien wat voor jou. Het reinigt je darmen en onttrekt eventuele ontstekingen. Het is belangrijk de kuur rustig op te bouwen en tijdig te stoppen. Dag 1 & 2 gebruik je 1 theelepel groene klei in een half glas water. Dit laat je (zo mogelijk) 12 uur weken. Dan drink je alleen het water op. Op dag 3 & 4 doe je 1 eetlepel in een half glas water. Ook dit laat je 12 uur weken waarna je alleen het water opdrinkt. Vanaf dag 5 drink je het glas water inclusief de klei leeg. Dit herhaal je tot 3 weken. Daarna kun je stoppen, of herhaal je na een rustweek de kuur weer opnieuw.

Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht met veel verschillende oorzaken. Heb je vaker hetzelfde type hoofdpijn? Probeer dan de oorzaak te achterhalen, zodat je die kunt aanpakken. Beter voorkomen dan genezen geldt hier natuurlijk ook. Een veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn is spanning. Zie de hoofdpijn als een seintje van je lichaam, dat je beter rustiger aan kunt doen. Je lichaam functioneert het best wanneer jij er goed naar luistert. Gun je lijf dus rust, zet alle beelden (telefoon, tablet, tv enz) uit. Neem rustig de tijd voor een kop thee met citroenmelisse, lavendel, kamille en pepermunt. Deze mooie kruiden bij elkaar zorgen voor een rustig gevoel, waardoor je spanningshoofdpijn zakt.

20150916_170258-1-kopie-300x292 De natuurlijke medicijnkastBij keelpijn en hoest is salie een goed kruid. Er wordt gezegd dat het blad van dit kruid op onze tong lijkt waardoor je kunt zien dat het werkt op de mond- en keelholte. Een sterke thee van salie kun je goed gebruiken om mee te gorgelen. Salvia officinalis (de Latijnse naam) is een reinigend kruid. Het werkt ontstekingsremmend en desinfecterend bij keelpijn. Salie werkt daarnaast ook nog kalmerend en dat doet tijm ook. Tijm (Thymus vulgaris) is ook een goed keelkruid. Naast het gorgelen met salie, werkt het ook goed om thee te drinken van salie, tijm, venkel en zoethout. Zorg dat de salie in de thee niet te sterk is, dat maakt de thee bitter en te veel saliethee drinken is niet goed voor je. Ben je zwanger, of geef je borstvoeding, drink de thee dan zonder salie en zoethout.

Nog een goede werking van de eerdergenoemde tinctuur van Braam is dat het je weerstand verhoogd. En dat heb je nodig wanneer je keelpijn hebt. Dus neem druppels in van de tinctuur, of als je die niet in huis hebt, maar wel een Braam in je tuin, dan kun je ook wat blaadjes toevoegen aan de thee.

De genoemde zalven en tincturen zijn online te koop (bijvoorbeeld bij www.kruidenrijkwinkel.nl). Let op wanneer je tincturen gebruikt, vooral bij medicijn gebruik, zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Het beste is je te laten adviseren door een deskundige.

Wat natuurlijk altijd geldt, is dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Een wondermiddel bestaat nu eenmaal niet, je moet nog steeds je lichaam de tijd en omstandigheden geven zichzelf te kunnen herstellen. Dat kan dus betekenen bij bovenstaande klachten, dat je even rustig aan moet doen. Wees lief voor jezelf en je lichaam. Gun jezelf gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *